Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České firmy zasáhly protiruské sankce, Bělobrádek pro ně vidí příležitost na Ukrajině

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) dnes jednal s ukrajinským ministrem energetiky Ihorem Nasalykem. Po schůzce uvedl, že Ukrajina je příležitostí pro české firmy, které ovlivnily protiruské sankce.

Sankce na Rusko uvalily Spojené státy a Evropská unie právě kvůli konfliktu na Ukrajině. „Některé firmy přišly kvůli sankcím o zakázky v Rusku a myslím si, že zde (na Ukrajině) je velká možnost, jak se uplatnit," řekl Bělobrádek a tím, že tuzemské firmy mohou získat zakázky například v energetice.

Český energetický sektor může podle vicepremiéra Ukrajině pomoci také v přechodu ze závislosti na Rusku, se kterým má sám zkušenosti. „Je to dobrý prostor pro využití našeho know-how," podotkl. Energetická bezpečnost postsovětské země je podle něj cílem jak Evropské unie, tak USA.

Z USA dnes do ukrajinské Oděsy dorazila první dodávka s nákladem 62.000 tun amerického energetického uhlí pro ukrajinské elektrárny. Ukrajina má vlastní velké zásoby černého uhlí, nacházejí se ale na východě země kontrolovaném proruskými separatisty. Dopravní blokáda dodávky uhlí zastavila. Na Ukrajině byl v důsledku toho po dobu pěti měsíců zaveden úsporný energetický režim.

Témata:  Ukrajina Pavel Bělobrádek Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy