Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strany zdůrazňují kvalitu VŠ, platy jejich učitelů ale neřeší. Co vše by se mohlo změnit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Politické strany ve svých volebních programech kladou důraz na kvalitu vysokých škol (VŠ), jejich modernizaci a posílení aplikovaného výzkumu při spolupráci vědců s podnikatelskou sférou. Řeší se i stipendia a údajný nadbytek absolventů humanitních oborů na trhu práce. Na platy univerzitních pedagogů ale politici zapomněli.

ČSSD ve svém programu uvádí, že zmodernizuje vzdělávání na VŠ tak, aby reagovalo na změny ve společnosti, ekonomice i technologiích. Podle ANO, STAN, ODS a TOP 09 je proto třeba podporovat spolupráci univerzit s dalšími vědeckými institucemi a soukromým sektorem v průmyslu a posílit zapojení VŠ do aplikovaného výzkumu.

ODS, TOP 09 a STAN požadují, aby měly VŠ a výzkumné organizace garantovány peníze pro víceleté období, přičemž ODS by podpořila hlavně přírodovědné a technické obory. Podle TOP 09 a Pirátů by mělo být hlavním měřítkem v ohodnocení mezinárodní uznání.

ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a STAN se v programech věnují problematice doktorandských stipendií. ČSSD by podpořila plnohodnotné zaměstnávání doktorandů na VŠ. Lidovci by stipendia zvýšili a zároveň snížili počet doktorandů. TOP 09 a STAN chtějí, aby lepší ohodnocení doktorandů záviselo na výsledcích jejich práce.

ČSSD, KSČM a KDU-ČSL navíc slibují další druhy stipendií. KSČM je pro poskytování státních sociálních stipendií a stipendií nejtalentovanějším studentům. Chce se také zasadit o kvalitnější koleje a menzy. KDU-ČSL zmiňuje vytvoření systému, který by umožňoval lepší skloubení mateřství a vysokoškolského studia.

Se zavedením školného na VŠ by souhlasila TOP 09. Poplatek by se podle ní měl využívat na stipendia pro talentované studenty z chudších rodin. Vedle toho ODS by zpřísnila poplatek při překročení standardní doby studia a Svoboda a přímá demokracie (SPD) zpoplatnila studia na VŠ pro cizince. ČSSD, ANO, lidovci, Zelení a komunisté jsou naopak proti změně bezplatného studia na první VŠ v případě dokončení v řádné době.

ANO chce podpořit možnost studovat na webu v hromadných otevřených online kurzech (MOOC).

Svoboda a přímá demokracie (SPD) ve svém programu tvrdí, že je v ČR nyní hodně vysokoškolsky vzdělaných lidí humanitního směru a naopak nedostatek techniků či řemeslníků.

Zelení jsou pro to, aby se při hodnocení VŠ zohledňoval počet studujících, výsledky výzkumu, uplatnění absolventů i kvalita výuky. Chtějí tak zrovnoprávnit financování společenskovědních a ostatních vysokoškolských oborů. Nesouhlasí ale s tím, aby VŠ přestaly patřit pod ministerstvo školství, pokud by vzniklo například nové ministerstvo pro vědu. Akademická hodnost docenta a profesora by se podle nich měla pojit s pracovním místem na dané škole, podobně jako je tomu například v USA.

Témata:  vysoké školy školství Sociální demokracie (SOCDEM) ODS TOP 09 Starostové a nezávislí KDU-ČSL Piráti KSČM Strana zelených Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy