Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trezorový snímek? Selský rozum o Babišovi koloval po internetu, teď byl odstraněn

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Strana zelených tento týden označila předvolební snímek Selský rozum o podnikatelských praktikách šéfa hnutí ANO Andreje Babiše za "trezorový snímek". Česká televize (ČT), koproducent filmu, ho totiž odmítá odvysílat v době předvolebních kampaní. Teď se snímek šířil po sociálních sítích a bylo možné ho zhlédnout na kanálu Yotube. Nakonec byl ale i odtud smazán.

"Po zhlédnutí dokumentu Selský rozum si budu dávat bacha, abych na nákupu nesáhl po ničem od Babiše," napsal na svůj twitterový účet politický komentátor Aexandr Mitrofanov o snímku, který chtějí Zelení použít ve své kampani. 

Snímek byl volně přístupný na kanále Youtube, po několika dnech byl ale odstraněn. Film trvá téměř hodinu a čtvrt. 

Pod videem se rozběhla diskuze mezi diváky, kteří se často ve svých názorech diametrálně liší. "Nejvíc mě baví, že na Babiše se vytahuje tolik špíny... ale že ho vlastně stvořil Klaus, Kalousek, Gross, Paroubek a jiní kandidáti, na něž po celá léta, co nás rozkrádají, nepoukážete... čím to asi bude... Ano, Babiš není svatej. Ale máme tu daleko horší adepty, kteří financují tuto propagandu proti Babišovi, protože jako jeden z mála se rozhodl, že je vlastně nepotřebuje," napsal uživatel pod přezdívkou Trophiency. 

"Pokud něco neuděláme, čeká nás Babišův totalitní režim. V USA by šel bručet na 20 let," napsala Eva Tichá. Souhlasil s ní také uživatel pod přezdívkou Ondrick30, který Babiše označil za "gaunera". Marcel Miška doporučuje všem voličům hnutí ANO, aby si snímek pustili. 

Film vznikal zhruba tři roky a za cíl si kladl popsat, jak žijí čeští zemědělci a podnikatelé na venkově a jak je ovlivňuje systém dotací. Sběr materiálu "vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát," stojí v anotaci ke snímku.

Straně zelených se nelíbí, že ho ČT nechce odvysílat v hlavním vysílacím čase. Veřejné promítání filmu je podle mluvčí ČT Karolíny Blinkové bez svolení ČT nelegální. "ČT nepřipustí, aby jakékoli její dílo bylo využíváno v politickém boji," uvedla dříve. Selský rozum režíroval Vít Janeček a Zuzana Piussi a snímek vznikl v koprodukci ČT a D1 film.

"Lze se domnívat, že na základě politického tlaku, přesně takového, jaký je ve filmu zobrazen, oddaluje televize jeho vysílání a my se ptáme proč. Film obsahuje zásadní informace o pravděpodobném vítězi voleb a veřejnost má právo tyto informace znát ještě před volbami," uvedl tento týden lídr Zelených Matěj Stropnický.

Témata:  Strana zelených Česká televize YouTube Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy