Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Michal Horáček navrhuje, aby stát lidem odpustil penále za dluhy

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Kandidát na prezidenta Michal Horáček navrhuje, aby stát občanům odpustil penále z dluhů vůči státu. Lidé by podle něj nemuseli díky jednorázové amnestii platit penále z dluhů na daních a pojistném. Samotné dluhy odpouštět nechce.

Horáčkův záměr se týká pokut a penále k dluhům, které mají fyzické osoby vůči státu. "Spousta těchto pohledávek je stejně nedobytných a tyto dlouhá léta se táhnoucí dluhy brání návratu lidí do běžné ekonomiky, takže ani nemohou platit daně, a stát tak nepochybně přichází o spoustu peněz," uvedl.

Lidé podle něj do dluhových pastí často padají z banálních důvodů, kdy například opomenou úřadům zaplatit nebo mají s placením zpoždění.

Horáček se domnívá, že z několika desítek miliard korun, které lidé dluží na pokutách a penále, je nemalá část nesplatitelná. Je přesvědčen o tom, že jeho návrh mnoha lidem prospěje a nikomu neuškodí. Odpustit penále mají podle něj pravomoc ministr financí a ministr práce a sociálních věcí.

Amnestie by se podle něj měla symbolicky vyhlásit příští rok, kdy se bude slavit 100 let od vzniku Československa. Podotkl, že se chce zasadit, aby stát nebyl drábem. "Já bych chtěl, aby stát projevil dobrou vůli vůči těm, kteří jsou rozhodnutí svůj dluh uhradit. V konkrétním termínu by tedy mohli uhradit svůj dluh bez pokuty. A kdy jindy by měl stát dobrou vůli projevovat než právě při výročí založení republiky," dodal Horáček.

Poznamenal, že o svém návrhu už mluvil s lídry politických stran. Návrh podle jeho slov uvítali. S kým už jednal, nechtěl specifikovat.

Horáček zároveň vyzval ostatní prezidentské kandidáty, kteří už sehnali dostatek podpisů k prezidentské kandidatuře, aby vstoupili do veřejné debaty. "Řekněte, za čím stojíte a proti čemu se chcete vymezovat," řekl.

Témata:  Michal Horáček dluhy prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy