Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krúpa svolal demonstraci kvůli OKD

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Slovenský miliardář Pavol Krúpa svolal na příští středu do Ostravy demonstraci kvůli situaci kolem OKD. Finančník se nedávno začal politicky angažovat, když podpořil stranu Dobrá volba, za kterou stojí dlouholetý starosta Čeladné a bývalý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša. Zástupci strany se protestu také zúčastní.

Krúpa svolal demonstraci prostřednictvím své společnosti Arca Services. Protest začne ve středu 20. září v 15:30 před Krajským soudem a bude pokračovat před sídlo současného majitele bytů OKD, společnosti Residomo. Krúpa očekává účast stovek lidí.

Mluvčí skupiny Arca Capital Barbora Hanáková uvedla, že půjde o demonstraci nájemníků bytů OKD, kteří mají podle privatizační smlouvy právoplatný nárok své byty získat. Dodala, že zároveň je třeba upozornit na někdejší "tunelování" OKD a nečinnost kompetentních orgánů, které podle firmy Arca Capital nevyvíjí dostatečnou iniciativu k nápravě.

Společnost Arca Services v květnu podala na firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 43.000 bývalých bytů OKD, trestní oznámení. Důvodem je podle firmy údajné podezření z nevýhodného přefinancování úvěru se škodou více než 500 milionů korun, a tedy možného tunelování firmy. Mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz tehdy uvedla, že společnost považuje trestní oznámení za nepodložené a šikanózní.

Už na konec letošního června pak Krúpa plánoval čtyřdenní demonstraci před sídlo finančníka Zdeňka Bakaly ve švýcarském Nyonu. Očekával zájem tisíců lidí, především horníků z OKD a nájemníků bývalých hornických bytů, nevyloučil ale ani účast fanoušků Baníku Ostrava. Demonstraci chtěl organizovat jako fyzická osoba a hodlal platit i náklady. Úřad města mu ale neudělil povolení v takovém termínu a rozsahu, jak Krúpa požadoval, a tak se protest neuskutečnil.

Krúpa se přihlásil k financování billboardů, které zobrazují karikaturu Bakaly s doutníkem a sloganem: "Mám se skvěle! Díky vám", jež se objevily na Ostravsku. Média Krúpu někdy označují za 'nájezdníka', který se snaží využít slabin firem, jež se ocitnou v problémech.

Témata:  Pavol Krúpa OKD demonstrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy