Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU poskytne dotaci na testování dvojí kvality potravin, uvolní milion eur, oznámila Jourová

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Jihlava - Eurokomisařka Věra Jourová dnes v Jihlavě uvedla, že členské státy EU, které mají problémy s dvojí kvalitou potravin a jiných výrobků, budou moci požádat o dotaci na jejich testování.

Jourová na zasedání sněmovního zemědělského výboru uvedla, že na testování uvolní asi milionu eur z letošního rozpočtu. Další peníze našla na vytvoření metodiky, podle níž by jednotlivé země měly postupovat. Celkem půjdou do této oblasti zhruba dva miliony eur, což je v přepočtu 52 milionů korun.

"Já chci, aby ty výsledky byly co nejvíc vidět a aby to neztroskotalo na tom, že nejsou peníze," řekla Jourová, v jejíž působnosti je i ochrana spotřebitelů. Podotkla, že když to dobře půjde, mohla by nějakou částku uvolnit i v příštím roce. "Podle našeho právního názoru je to nekalá obchodní praktika a máme nástroje na to, abychom to potírali," řekla k šizení výrobků.

Podle dosavadního předpokladu by o testování mohly mít zájem Česko, Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko a možná i Slovinsko. "Z pobaltských států máme signály, že tam by se to týkalo pracích prášků a drogistického zboží," uvedla eurokomisařka.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) k vystoupení Jourové uvedl, že jde o snahu správným směrem. Podle něj by ale nejlepším řešením byla změna evropské legislativy. "Tak, aby říkala: je-li to stejný výrobce, výrobek, který na první pohled vypadá stejně, tak ať má také stejné složení," uvedl.

Ministerstvo zemědělství bude pokračovat ve srovnávacích testech výrobků a bude je medializovat. "Aby výrobci s touto praktikou na český trh nepřicházeli," řekl Jurečka.

Eurokomisařka přepokládá, že opětovné testování ukáže na několik desítek produktů s rozdílnou kvalitou, u nichž by pak mělo být zahájeno řízení s výrobci, případně prodejci. Podle Jourové si národní orgány samy určí, jak si vynutit, aby produkt zmizel z trhu nebo aby se zlepšila jeho kvalita. Za důležité pokládá to, aby se o ošizených výrobcích dověděli spotřebitelé.

Zásadní moment vidí Jourová v tom, že inspekce budou muset spolupracovat s odpovídajícími orgány v těch zemích, kde sídlí výrobce, u něhož se dvojí složení stejného výrobku prokázalo.

Témata:  Věra Jourová Marian Jurečka potraviny EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy