Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odboráři z ČR i ciziny se shodují: Nižší mzdy v nových zemích EU jsou skandální

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V Praze se dnes konalo setkání předáků evropské, německé, rakouské a české odborové centrály. Je podle nich skandální, když zahraniční firmy zaměstnancům v nových členských zemích EU vyplácejí výrazně nižší mzdy než doma.

"Potřebujeme správný právní rámec. Není přípustné, aby nadnárodní společnosti v nových zemích, v nichž je produktivita 80 procent, vyplácely 25 procent. To je skandální," řekl generální tajemník Evropské odborové konfederace (ETUC) Luca Visentini.

Také podle předáka rakouské odborové centrály ÖGB Ericha Foglara musí odboráři po celé Evropě důsledně bojovat proti mzdovému a sociálnímu dumpingu a tlačit na vedení sedmadvacítky, "aby konvergence konečně byla cílem EU". "Nové země nesmějí mít nižší mzdy, to není fér... Zaměstnanci v zemích kolem nás (kolem Rakouska), kteří mají stejné pracovní podmínky, musí mít stejnou mzdu," řekl Foglar.

"Není přijatelné, aby velké německé koncerny situaci v ČR i jinde trvale zneužívali, lidi platili hůř pod jejich výkonem a produktivitou a doma hrozili, že když se zvýší mzdy, půjdou jinam," prohlásil šéf německé odborové centrály DGB Reiner Hoffmann.

Předák nejsilnějšího odborového svazu KOVO Jaroslav Souček uvedl, že český pracovník vydělává 27 procent hrubého příjmu svého německého kolegy, po zahrnutí cen v obou zemích příjem odpovídá 42 procentům.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly mezi starými a novými členskými zeměmi stojí "mzdová železná opona".

Témata:  odbory platy zaměstnanci CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy