reklama

„Jsem jako většina mých kolegů, herců, režisérů a divadelních ředitelů fascinován návštěvou pana Zaorálka v Národním divadle. Když tam přišel vchodem pro zaměstnance s ochrankou, aniž by to měl vyjednané s vedením divadla, a dostavil se na zkoušku – lépe řečeno rušil ve zkušebně i na jevišti.“ připomněl Kraus kauzu, o které informovala média.

„Já vím, že normální člověk nemá potuchy, co to znamená, nebo si říká, že to snad není tak hrozné. To je ale něco příšerného. Když herci zkouší, nesmí tam nikdo. Herci, tanečníci, zpěváci nebo kdokoliv, jsou jako nazí. To je hrozný stav. A pokud tam má někdo přijít, tak se herců nebo režiséra ptá, jestli je to možné. Je to jako vejít tam, kde se dámy převlékají, prostě se to nedá ani připodobnit a nepřichází to v úvahu,“ rozčiloval se herec.

Poukazuje na to, že problém je, když se něčeho takového dopustí vysoce postavený politik. „A tady to udělá člověk, který je ministr zahraničních věcí. Teď proč tam jde – vede ho odborový předák jedněch z devíti odborových organizací, které Národní divadlo má. Je tam 1300 zaměstnanců. A tenhle vede odbory sboru opery. On ho přivedl i s dalším poslancem za sociální demokracii, který vede Divadelní noviny – ty čte asi 500 lidí. Oni mu asi vysvětlili, že je tam krize, tak tam udělal nějakou agitační přednášku, nějakou volební kampaň a zase odešel. No to je něco strašného,“ tvrdí Kraus.

Nejde prý o to, že by se divadlo zhroutilo. „Divadlo to přežije, přežilo jiné věci. Ale je to vizitka nekulturnosti toho člověka – a to nebývalého kalibru. Myslím, že naposledy tam takto chodil Zdeněk Nejedlý nebo někdo takový za komunismu. Že někdo neví, že se to nedělá, je smutné. Ale že to neví člověk, který je na postu ministra zahraničních věcí – můžeme být rádi, že zatím nejsme ve válce. To je katastrofa,“ nešetří kritikou bavič.