reklama

Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53. Aktuálně se podle státu pěstuje cukrová řepa na 65.000 hektarech, před 28 lety to bylo 130.000 hektarů.

Stát se připravuje na konec evropských kvót na výrobu cukru, vláda v pondělí probere změnu nařízení, kterou se sníží administrativní zátěž pro cukrovarnické podniky. Nebudou už muset hlásit některé informace o produkci Evropské komisi.

Podle navrhovaného nařízení vlády by měla administrativní zátěž klesnout o 40 procent. "V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích," uvedlo ministerstvo.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

ČR je z hlediska cukru dlouhodobě přebytkovým regionem. Vyrobí se ho 550.000 tun ročně, domácí spotřeba je 350.000 tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký a Střední Východ.