Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouhá mediální kampaň? Odbory Národního divadla se Zaorálka zastaly

Národní divadlo v Praze
Národní divadlo v Praze
Foto: narodni-divadlo.cz **www.narodni-divadlo.cz**

Praha - Volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka začátkem týdne kritizovali ředitelé českých divadel, herci či akademici, podle kterých zneužil Národní divadlo k předvolební agitaci. Odborové organizace spojené s Národním divadlem se ale postavily na stranu ministra zahraničí.

Signatáři otevřeného dopisu Zaorálkovi trvali na tom, že jeho návštěva měla atributy předvolební akce. Dopis však jako "mediální kampaň" proti Zaorálkovi nyní naopak odsoudili předsedové divadelníků, unie profesionálních zpěváků i hudebníků divadla a Státní opery či odborů umělecko-technických zaměstnanců.

"Mediální kampaň kolem návštěvy ministra Zaorálka považujeme za hrubě účelový akt, který má za cíl dehonestovat úlohu odborových organizací," napsali v prohlášení zaslaném ČTK.

Signatářům otevřeného dopisu, mezi nimiž byli šéfové opery, baletu či činohry Národního divadla, herci, představitelé vysokých škol či místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN), vadilo, že volební lídr ČSSD Zaorálek v divadle vystoupil s projevem. Narušil podle nich také kolektivní vyjednávání.

Zaorálek ale tvrdí, že do divadla přišel na pozvání v rámci řady schůzek, které absolvoval s odboráři kvůli vyjednávání vládní koalice o růstu platů ve veřejné sféře. "Nevěřil jsem svým očím, když jsem si přečetl, že jsem ohrozil bezpečnost, kolektivní vyjednávání i uměleckou svobodu Národního divadla," uvedl. S ředitelem divadla Janem Burianem i dalšími signatáři se chce sejít, aby si situaci vyjasnili.

Odboráři tvrdí, že otevřený dopis šéfů divadel měl odvést pozornost od ochrany sociálních práv a zlepšení podmínek zaměstnanců. "Zpolitizování samotného aktu návštěvy člena vlády dokládá dlouhodobou snahu zaměstnavatelů, v tomto případě divadel, o potlačení odborových organizací jako rovnocenného partnera," uvedli zástupci odborů.

Předseda Unie profesionálních zpěváků v ČR Jakub Hrubý ČTK začátkem týdne potvrdil, že Zaorálek přišel do divadla na pozvání odborů. Sboristé Národního divadla, kteří vyhlásili 8. června stávkovou pohotovost, se dosud nedohodli s vedením na kolektivní smlouvě. Bude-li jednání neúspěšné, jsou odboráři připraveni ke stávce.

Témata:  Lubomír Zaorálek Národní divadlo odbory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy