Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plat státních zaměstnanců vzrostl. Kolik si v průměru vydělají?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Zaměstnanci státu si loni v průměru polepšili ve srovnání s rokem 2014 o 1012 korun měsíčně a jejich plat vzrostl na 26.892 korun.

Nejvíce rostly platy ve skupině státních zástupců a od nich odvozených profesí, které se zvýšily více než o třetinu na průměrných 112.064 korun měsíčně. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu za loňský rok. Průměrná hrubá mzda v celé tuzemské ekonomice přepočtená na plně zaměstnané osoby vzrostla loni podle březnových údajů Českého statistického úřadu na 26.467 Kč.

Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na celkových 422.445 lidí. Podle materiálu šlo například o navýšení počtu míst v regionálním školství nebo kvůli zajištění bezpečnosti v souvislosti s migrační krizí. Výdaje na platy vzrostly meziročně o 8,6 miliardy korun na 147,1 miliardy. Na platy vojáků a dalších příslušníků bezpečnostních složek šlo 31,9 miliardy Kč. Platy v regionálním školství si vyžádaly 62,2 miliardy korun.

O víc než třetinu rostly platy státním zástupcům. Tento nárůst souvisí s rozsudkem Nejvyššího soudu z prosince 2014, který rozhodl, že dosavadní platové základny pro jejich výpočet byly stanoveny chybně. Vypočítávaly se z průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře na fyzické osoby, zatímco se měly stanovovat podle mzdy na přepočtené osoby.

Témata:  mzdy zaměstnanci CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy