reklama

Zákaz cílené těžby je opodstatněný na majetcích, které kalamita postihla a kde je potřeba přednostně provádět těžbu nahodilou. "Na to ovšem není třeba žádného plošného ministerského opatření v lesích celé republiky. Tuto povinnost mají vlastníci lesa ze zákona a každý odpovědný vlastník tak činí ve vlastním zájmu," uvedl předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) ČR František Kučera.

Ministerstvo zemědělství vyhlásilo dočasný zákaz ve čtvrtek. Je podle něj třeba zpracovat dříví z větrných kalamit a dřevo napadené kůrovcem. Výjimku mají lesy na území národních parků a jejich ochranných pásem. Dřevo z kalamit a dřevo napadené kůrovcem by mělo být zpracováno do konce března 2018.

Nařízení plošného zákazu těžby smrkových a borových porostů bez jakékoliv kompenzace vlastníkům lesů je podle Kučery spíše alibi pro nejvyšší orgán státní správy lesů. SVOL poukazuje i na skutečnost, že ministerstvo dosud nemá koncepci, jak reagovat v mimořádných případech a jak pomoci vlastníkům rychle vyvézt z lesů a zpracovat poškozené dřevo.

Majitelé obecních, soukromých a církevních lesů se cítí současnou situací významně ohroženi. "Žádáme proto ministerstvo, aby sporný návrh k zákazu těžeb, který má řadu nejen věcných, ale i formálně právních nedostatků, a který bude SVOL všemi dostupnými prostředky rozporovat, neuvádělo v život a vzniklou situací se zabývalo se vší vážností a odpovědností," uvedl Kučera.