Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnovený registr zdravotníků bude plně funkční od března 2018

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nový registr zdravotnických pracovníků bude plně funkční od března 2018, od podzimu se začne plnit daty. Původní databázi zrušil Ústavní soud kvůli ochraně osobních dat. Vláda její opětovné zavedení schválila v roce 2015. Registr bude zcela neveřejný.

Evidováni v něm budou jak lékaři, tak nelékařští pracovníci. Na webu to uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Testovací provoz začne už letos na podzim. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) o potřebnosti registru mluvil v souvislosti s nedostatkem lékařů a sester. Nyní není jasné, kolik přesně lidí ve zdravotnictví pracuje, což by měl registr změnit. Potvrdit nebo vyvrátit může také informace, že lékaři z nemocnic neodcházejí do zahraničí, ale do ambulantního sektoru.

Ústavní soud minulý registr zrušil zejména z důvodu neoprávněného zásahu do soukromí zdravotnických pracovníků, respektive jejich práva na informační sebeurčení.

Nyní funguje Registr zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. V něm je registrováno k letošnímu 1. červenci přes 182.000 zdravotníků. Více než 122.000 je všeobecných sester.

Témata:  zdravotnictví lékaři Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy