reklama

Podle odhadů odborníků, kteří vycházeli ze 145 studií publikovaných od roku 1995, by mělo být krátkozrakých asi 4,75 miliardy lidí. Miliarda z nich bude kvůli silné krátkozrakosti v případě jejího neléčení ohrožená slepotou. Vyplývá to z australsko-singapurské studie publikované v odborném časopise Ophtalmology.

Největší nárůst je u lidí ve městech, na venkově potřebuje korekci zraku do dálky jen necelých pět procent lidí. Podíl nemocných se liší v různých oblastech světa. Nejčastější je u mladých lidí ve východní Asii, v Číně byl už v roce 1930 jejich podíl odhadován na 70 procent. V Šanghaji je to v současné době až 90 procent.

Členové domorodých kmenů v Africe či Latinské Americe nemají problémy s viděním do dálky ani ve stáří. Zrak si udržují pohybem očí v přírodě a pohledy na vzdálený obzor. Naopak dlouhodobé čtení a práce na krátkou vzdálenost, která je typická pro západní společnost, vyžaduje ostrý obraz do blízka.

Podle Jany Mikšovské z oční kliniky DuoVize dochází u krátkozrakých ke zmenšení svalu, který má na starost zaostřování oka. "Jako následek nevzniká při práci do blízka ostrý obraz. Opětovně to může vést k progresi krátkozrakosti. Některé teorie také zmiňují vliv nitroočního tlaku na prodlužování očního bulbu, což také může být důvodem nárůstu krátkozrakosti," vysvětlila.