Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tatra Defence Vehicle představila na Dnech NATO samohybný minomet

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Army.cz

Mošnov - Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) z holdingu Czechoslovak Group poprvé představila na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy samohybný minomet na podvozku Pandur II 8x8 CZ.

Vozidlo by se mohlo stát klíčovým prostředkem palebné podpory pro jednotky pozemních sil české armády. "V zásadě se jedná o takové dělostřelectvo, které je začleněné přímo do sestavy praporů, rot a čet pozemních sil, takový první prostředek nepřímé palebné podpory, který mají vojáci k dispozici. Může je se stávající municí české armády podporovat až ze vzdálenosti sedmi kilometrů a do půl minuty může vystřelit první ránu," řekl mluvčí holdingu Andrej Čírtek. V případě použití munice NATO s přidanými raketovými motory by byl dostřel i 12 kilometrů.

Čírtek řekl, že jde o obdobu techniky, jakou používá americká armáda, která má bojová brigádní uskupení vyzbrojena samohybnými minomety na podvozku Stryker. Minomety Soltam Cardom ráže 120 milimetrů na Pandurech jsou přitom totožné jako na Strykerech.

"Je to technika vyzkoušená v ostrém boji v Iráku a v Afghánistánu a je to něco, co skutečně pomáhá vojákům. Protože samozřejmě je lepší střílet na cíl nepřímou palbou za nějakou překážku než jít na zteč," řekl Čírtek.

Do portfolia Tatra Defence Vehicle patří například výroba, údržba a opravy vozidel Pandur II. Zabývá se také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra a se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.

Témata:  Dny NATO Armáda České Republiky zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy