Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ivan Hlas vzpomíná na Šabacha a Šakalí léta. Prožili jsme úžasné věci

Písničkář Ivan Hlas navštíví se svým triem Malou scénu za oponou
Písničkář Ivan Hlas navštíví se svým triem Malou scénu za oponou
Foto: Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí

Praha - Ve věku 66 let zemřel spisovatel Petr Šabach, autor předlohy k muzikálu Šakalí léta a řady dalších úspěšných filmů. Písničkář a hudebník Ivan Hlas na něj vzpomíná jako na autora, který uměl své příběhy vyprávět v hospodě. Psaní skladeb pro film Šakalí léta, mezi které patří například hit Na kolena, považuje Hlas za zlomový okamžik ve své kariéře.

"Já jsem ty věci, než je Péťa začal psát, hlavně znal tak, jak je vyprávěl. Takže i Šakalí léta jsem znal z vyprávění z hospody. Byla to úžasná sezení, občas až naše ženy nebyly rády, protože se nám to protáhlo na delší dobu," řekl dnes ČTK Hlas. "Umřel mi jeden z nejbližších kamarádů, prožili jsme spolu v Dejvicích opravdu úžasné věci," dodal.

Za písně k filmu Šakalí léta, který se odehrává v Praze roku 1959 v okolí dejvického hotelu International, obdržel Hlas v roce 1993 Českého lva za nejlepší hudbu.

Styl Šabachova psaní je Hlasovi velmi blízký, označil ho za "saroyanovské vyprávění". "Uměl to vyprávět v hospodě, kde jsme trávili hodně času, ale bylo to přínosné. Je rozdíl jen tak sedět, a sedět trochu jinak," podotkl Hlas, který se se Šabachem už téměř rok neviděl. Dodal, že nedávno mluvil s Šabachovým synem, který říkal, že má otec zdravotní problémy.

Témata:  Ivan Hlas filmy hudba

Související

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy