reklama

Kdo pokutu dostal, samotný úřad zveřejnil. Úřad nechce podrobnější informace zveřejňovat do doby, než budou vyhlášeny konečné výsledky voleb.

"S ohledem na skutečnost, že je správní řízení neveřejné a rozhodnutí může být napadeno správní žalobou a že není ambicí úřadu zasahovat do volební kampaně nad rámec zákonných povinností, zejména pak volební kampaň ovlivňovat, nebude úřad do vyhlášení konečného výsledku voleb zveřejňovat podrobnější informace," uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis. Mluvčí ODA Miloš Němeček ČTK potvrdil, že strana skutečně pokutu dostala. Volby se budou konat 20. a 21. října.

Leták se objevil jako inzerce v příloze dvou týdeníků a v celostátním deníku. Kandidující subjekt však nezajistil na letáku informace o zadavateli a zpracovateli. Byl přitom označený názvem i zkratkou obviněného subjektu. "Současně se jednalo o volební kampaň ve vlastní prospěch. Domníváme se, že výše pokuty dostatečně zohledňuje nižší společenskou škodlivost přestupku v kontextu možného rozsahu pokuty od 10.000 do 100.000 korun a současně plní i preventivní funkci správního trestu," uvedl Weis

ODA musí zaplatit pokutu 19.000 korun a uhradit náklady řízení 1000 korun. Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad ani jej přezkoumat v přezkumném řízení. Lze jen podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Podání žaloby však nemá odkladný účinek.