Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trestně stíhaný premiér a senilní prezident? Voliči jsou zaslepení, nebere si servítky psycholog

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Takže budeme mít trestně stíhaného premiéra a prezidenta s progredující senilitou? Právě na to se ve svém textu na blogu Aktuálně.cz ptá psycholog, vydavatel, publicista a spisovatel Bohumil Sláma. Dochází k závěru, že v Česku je něco špatně.

„Pokud bychom u nás neměli nevyspělou a nemocnou demokracii, problém s Babišem by nebyl: vyspělé a zdravé demokracie uznávají princip politické presumpce viny. Kdyby Babiš nebyl takový … jakým je, sám (když přece zde chtěl - údajně - zavádět pořádek, a na to konto vyhrál) by odstoupil,“ nastiňuje Sláma, jak by se s problémem vypořádala správně fungující demokracie. Poukazuje na to že všichni na českou politiku rádi nadáváme, ale když z toho máme vyvodit konkrétní závěry, jsme najednou jakoby slepí. „Jinak by u nás lidé typu Babiše, Zemana a dalších vítězit nemohli,“ myslí si publicista.

„Co se týče politické presumpce viny, všichni naši politici o ní vědí, ale nemluví o ní a jen se teď omezují na 's Babišem ne', protože co kdyby někdy uhodilo na ně? Těžko někdo může hlásat vyšší principy a morálku, když sám nebo některý z jeho spolustraníků má máslo na hlavě?“ nešetří Sláma české politiky.

Babiš jim prý dal malou, ale poučnou lekci o poslanecké imunitě. „Dokud nepočítal s tím, že na něj dojde, stavěl se k ní úplně jinak než když na něj uhodilo. Teď má na hlavě velké máslo, je v pasti kterou si sám nastražil, a s křížkem po funuse pouze mlží a hraje o čas. 'Díky' naší nevyspělé a nemocné společnosti mu to možná vyjde,“ posteskl si psycholog. „Ještě větší ostudu nám ve vyspělém světě a u všech soudných lidí bude - pokud bude znovu zvolen - dělat prezident Zeman. Jeho zaslepeným voličům nedochází, že jeho evidentní dosavadní povahová a mentální degradace (viz už třeba jen jeho skelný pohled!) bude dál pokračovat, neboť je nezadržitelná, a že na to, jak to s ním bude dopadat na konci druhého prezidentského období, lépe ani nemyslet,“ zhodnotil stav Zemana odborník.

„To bude naše hlava státu? Nezadržitelně skončí jako svého času prezident Svoboda. Tehdy se o něm vyprávěl vtip: 'Všichni říkají, že jsem senilní. Já jsem na tom však přece velice dobře… Musím to zaklepat… Dále!',“ dodal Sláma.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy