Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tripartita jedná o návrhu státního rozpočtu na příští rok

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha- Tripartita, tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů, začala projednávat podobu státního rozpočtu na příští rok. Představy zúčastněných stran se značně rozcházejí. Návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 50 miliard korun.

Podle zaměstnavatelů je návrh nesystémový a politický. Chybí jim v něm peníze na aplikovaný výzkum. Vadí jim také rostoucí mandatorní a neinvestiční výdaje, které by mohly v budoucnu v době hospodářského útlumu způsobit Česku problémy.

"V době růstu ekonomiky je schodek 50 miliard korun nepřiměřeně velký. Kdyby stát tyto finance investoval do aplikovaného výzkumu, infrastruktury nebo platů učitelů, mohli bychom s ním coby zástupci byznysu souhlasit," uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Odbory zas trvají na zvýšení platových tarifů učitelům o 15 procent a ostatním pracovníkům veřejného sektoru o deset procent, a to od listopadu. Přidání by se promítlo tedy i do výdajů v příštím roce. Odboráři veřejné sféry zůstávají kvůli růstu platů ve stávkové pohotovosti. Chtějí ji ukončit tehdy, až vláda schválí nařízení o zvýšení výdělků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dřív uvedl, že by to mohlo být do konce září.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) několikrát zopakoval, že na požadované navýšení platů v rozpočtu peníze nejsou a ministerstva musí hledat ve svých rezervách. Resort financí už také zvýšil proti červnovému návrhu odhad ekonomického růstu z 2,9 na 3,1 procenta a příjmů rozpočtu pro příští rok o 21 miliard, aby se výdaje pokryly.

Témata:  tripartita státní rozpočet zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy