Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušila vám firma Ryanair váš let? Máte nárok na odškodné

Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Boeing 737-800 společnosti RyanAir
Foto: ryanair.com **www.ryanair.com**

Praha - Cestující ze zrušených letů Ryanairu do Londýna mají nárok na náhradu 250 eur (6500 korun), pokud jim dopravce nezařídí adekvátní náhradní let. Ten by měl do cílové destinace dorazit nejpozději do dvou hodin po plánovaném příletu zrušeného spoje.

U delších letů může kompenzace vzrůst až na 600 eur (cca 15.700 Kč). V tiskové zprávě to dnes uvedlo Evropské spotřebitelské centrum. "Ryanair oznámil zrušení spojů z Brna ve čtvrtek 21. 9., v neděli 24. 9. a z Prahy v úterý 26. 9. Svým klientům tedy zrušení oznámil v kratší lhůtě než 14 dní před plánovaným odletem," uvedlo centrum. Lidé, kteří z Londýna pokračovali dál, tak podle centra mají šanci domoci se vyšších náhrad, než základních 250 eur.

Týká se to ale pouze těch, kteří návazný spoj pořídili v rámci jedné rezervace, upozornila ředitelka centra Eva Petrážová. Potom se jako cílová destinace počítá konec návazného spoje. Pokud si ale lidé letenky pořídili samostatně, nevzniká tím nárok na kompenzaci za návazný let, který cestující kvůli zrušenému letu nestihne.

Dopravce je současně povinen zajistit bezplatnou péči, tedy občerstvení a v případě potřeby i ubytování po dobu nezbytně nutnou při čekání na náhradní let. Cestující se ale mohou rozhodnout, že náhradním spojem nepoletí a od smlouvy odstoupí. V takovém případě dostanou své peníze zpět a dopravce jim neposkytuje žádnou péči.

Ryanair kvůli nedostatku pilotů ruší od 18. do 28. října 50 letů denně. Cestující, kterých se opatření dotkne, budou informováni prostřednictvím e-mailu, uvedl šéf společnosti Michael O'Leary.

Témata:  Ryan Air Letiště Václava Havla Praha letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy