Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polčák dál povede Sdružení místních samospráv

Stanislav Polčák
Stanislav Polčák
Foto: Česká televize

Praha - Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) byl opět zvolen do čela Sdružení místních samospráv, které chce mimo jiné usilovat o úpravy v rozpočtovém určení daní a o státní příspěvek na opravy místních silnic či mostů.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) v této souvislosti označila za "naprosto liché" zdůvodnění ministerstva financí, že obce dostanou více peněz z daní. Uvedla, že loni i letos její úřad na rekonstrukce místních komunikací vyčlenil 200 milionů korun. Obce by podle dosavadních žádostí chtěly 950 milionů korun, dodala Šlechtová. O navýšení rozpočtu ministerstva bude proto dále jednat.

Polčák také slíbil, že sdružení pod jeho vedením bude usilovat o to, aby stát nadměrně nezasahoval do působnosti obcí. "Potřebujeme vykolíkovávat ten prostor, které samosprávy z ústavy mají. Chceme se opravdu stát hlídacím ovčákem legislativy," uvedl.

Sdružení se bude zasazovat také o to, aby menší obce, které nezřizují matriky, nemusely zaměstnávat pověřence pro ochranu osobních údajů. Návrh zákona, který s tím podle europoslance počítá, je prý striktnější než evropská směrnice.

Polčák byl zvolen na čtyři roky, funkci slíbil vykonávat naplno dva roky s ohledem na další aktivity. Získal 375 ze 439 možných hlasů, protikandidáta neměl. Jeho znovuzvolení nezmařila ani kritika jeho kontaktů se zlínským podnikatelem Michalem Redlem, který byl stíhán ve dvou kauzách Radovana Krejčíře. Polčák kvůli tomu rezignoval na funkce ve vedení STAN. Místopředsedy sdružení se znovu stali jak Jan Sedláček, tak Radim Sršeň, ze tří zbývajících adeptů uspěl starosta Českých Heřmanic Pavel Eliáš.

Témata:  Stanislav Polčák Karla Šlechtová Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy