Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán podal kárnou žalobu na soudkyni Královou známou z kauzy Petra a Jany Nečasových

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podal kárnou žalobu na soudkyni Helenu Královou, která je známá z kauzy údajného zneužití Vojenského zpravodajství současnou manželkou bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a případu bývalých manažerů Čepra.

Pelikán navrhuje odvolání Králové z funkce. Podle ministra se soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 při svých rozhodnutích opakovaně neřídila závaznými pokyny nadřízeného soudu, aniž to patřičně zdůvodnila a vyargumentovala.

Ministr spravedlnosti může navrhnout zahájení kárného řízení proti jakémukoliv soudci. Stejnou pravomoc má i prezident. Kárnou žalobu projednává Nejvyšší správní soud. Podle závažnosti provinění může soudci uložit důtku, snížení platu, odvolání z funkce předsedy soudního senátu nebo odvolání z funkce soudce. Proti rozhodnutí o dočasném zproštění funkce by Králová mohla vznést námitky, které by ale neměly odkladný účinek. Po dobu dočasného zproštění pobírá soudce polovinu svého platu. Jestliže o funkci na konec nepřijde, zbytek se mu poté doplatí.

Soudkyně Králová se s pražským městským soudem neshodla v kauze zpravodajců. Poté, co aktéry případu opakovaně zprostila viny, zpochybnil jiný senát městského soudu její nestrannost a vytkl jí nelogické hodnocení důkazů. Věc proto loni v prosinci přidělil nové soudkyni.

V dubnu letošního roku ji pak odvolací senát odebral i kauzu Čepra týkající se bývalého generálního ředitele Tomáše Kadlece a obchodního ředitele Alexandra Houšky. Podle obžaloby oba porušili nevýhodnými transakcemi z roku 2005 povinnosti při správě cizího majetku a státnímu podniku způsobili škodu 156 milionů korun. Soudkyně Králová dvojici osvobodila, a to celkem třikrát - nejprve v roce 2013, poté o dva roky později a naposledy loni v září.

Poslední z verdiktů zrušil pražský městský soud v dubnu, poslal věc zpátky na obvod k dalšímu projednání a nařídil výměnu soudce. Předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Eva Brázdilová mimo jiné konstatovala, že soudní senát pod jejím vedením opakovaně nerespektoval rozhodnutí nadřízených soudů a "zcela ignoroval" i právní názor Nejvyššího soudu.

Kauzu takzvaných poslaneckých trafik, která vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády, Králová nadále rozhoduje. Pražský městský soud na jaře zamítl stížnost státních zástupců, podle nichž je Králová podjatá.

Témata:  Robert Pelikán soudy Praha Jana Nagyová Petr Nečas

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy