Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík, který kvůli spadlému náhrobku ochrnul, chce po škole 14 milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vyškov - Okresní soud ve Vyškově projednává kauzu mladíka, který před šesti lety ochrnul poté, co se na něj při prohlídce židovského hřbitova v Rousínově u Vyškova zřítil náhrobní kámen. Muž žádá po škole odškodné 13,9 milionů korun. Verdikt padne na začátku října.

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy učitel rousínovské základní školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na tamní židovský hřbitov. Ten není volně přístupný a žáci se tam dostali přes přerušený plot.

Na tehdy třináctiletého hocha se na hřbitově zřítil několika set kilogramů těžký náhrobek, který skopl jeho spolužák. Poranil mu míchu, ledviny a játra. Nyní devatenáctiletý muž je odkázán na vozík.

Soud dnes jako jeden z posledních důkazů pouštěl na obrazovce pořad o tom, jak mladík v současné době úspěšně hraje stolní tenis. Dostal nabídku reprezentovat Slovensko, odkud pochází jeho matka.

Ředitel rousínovské školy Jiří Kyjovský uvedl, že mladík je na tom oproti dřívější době špatně a že jeho nároky nikdo nezpochybňuje. "Ale vzhledem k tomu, jaké bylo vyjadřování žalobců, tak jsme naznali, že to není úplně totožné s tím, jak to působí na veřejnost v médiích. Předložili jsme důkazy, které vypovídají o tom, jak je hoch zapojen do života," uvedl Kyjovský.

Matka a otec poškozeného už dříve vysoudili po milionu korun. Soud v předchozích letech současně také označil za viníka školu. Škola ale vlastní peníze nemá, odškodné bude muset jít z rozpočtu města, jakožto jejího zřizovatele.

Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil soud trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Témata:  odškodnění úrazy školství

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.