Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci jednali o přijetí eura, panují mezi nimi neshody

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Poslanci z evropského výboru se při dnešní debatě o dokumentu EU o prohloubení hospodářské a měnové unie neshodovali v tom, zda by Česko mělo vstoupit co nejdříve do eurozóny, nebo ne.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová tvrdí, že EU je na rozcestí a státy eurozóny se budou snažit urychlit integraci. "Může se stát, že účast a neúčast v eurozóně bude mezníkem mezi státy, zda budou stát v jádru EU, nebo na periferii. Měli bychom dělat všechno pro to, abychom se vlastními rozhodnutími nedostali na periferii," uvedla Langšádlová.

Její stanovisko podpořil sociální demokrat Lubomír Toufar. "Stát někde na periferii není v zájmu České republiky a jejích občanů," uvedl.

Naopak podle Jana Zahradníka (ODS) by přijetí společné evropské měny nebylo pro Česko nyní výhodné a není na pořadu dne. "Není třeba nikam chvátat, je třeba být opatrní a obezřetní," tvrdí. Varoval před tím, že vstupem do eurozóny by Česko převzalo spoluodpovědnost za dluhy jiných zemí.

Místopředseda KDU-ČSL a předseda výboru Ondřej Benešík vyčetl vládě a ministerstvu financí, že o přijetí eura nevedly debatu i vzhledem k tomu, že eurozóna prošla od vstupu Česka do EU změnami. Označil to za velký dluh posledních čtyř let. Zástupce Úřadu vlády Marek Souček připomněl, že Česko se zavázalo k přijetí eura už při vstupu do EU, které bylo stvrzeno všelidovým hlasováním. Evropské instituce podle něho tento závazek pravidelně připomínají.

Témata:  EUR (euro) Helena Langšádlová Jan Zahradník

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy