reklama

Podle výkonné ředitelky platformy Neely Winkelmannové jsou jejich činy jakožto zločiny proti lidskosti nepromlčitelné.

Trestní oznámení se týká 28 případů civilistů různých národností, kteří zahynuli na československých hranicích se západním Německem a Rakouskem v letech 1965 - 1989 nejrůznějším způsobem. Zemřeli po zásahu elektrickým proudem, byli zastřeleni, utonuli, byli sestřeleni v letadle, zemřeli při pokusu přejet hranici automobilem nebo spáchali sebevraždu v obklíčení. Oznámení míří mimo jiné na dřívější členy předsednictva Ústředního výboru KSČ.

Podle Winkelmannové jde o nový pokus dosáhnout spravedlnosti poté, co Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) vloni uzavřel vyšetřování obdobného podnětu z roku 2008 bez výsledku. Zástupci platformy, mezi kterými je například novinář a spisovatel Luděk Navara, doufají, že nové podání bude účinnější.

ČR zatím odsoudila celkem čtyři zodpovědné, byly to ty nejnižší šarže. Padly dva podmíněné a dva nepodmíněné rozsudky. "Úplně opominut byl celý řetězec vedení a zodpovědné osoby, které režim vykonstruovaly," uvedla Winkelmannová. Na Slovensku podle ní nebyl odsouzen nikdo.

Badatelé platformy nově našli dokumenty předsednictva ÚV KSČ, které údajně dokazují přímou odpovědnost jeho posledních žijících členů Jakeše, Štrougala a Colotky za rozhodování o udržování a zdokonalování systému ochrany hranic. Celkem jde o více než stovku lidí v různých patrech struktury bývalého totalitních Československa.