reklama

Na konci letošního června žilo podle Českého statistického úřadu v regionu 1,345.487 lidí, dlouhodobě je nejlidnatějším v zemi.

Hlavním zdrojem nových obyvatel jsou Praha, ostatní kraje a cizinci. "Předpokládáme, že ani v dlouhodobějším horizontu se nebudou migrační toky mezi hlavním městem a Středočeským krajem výrazně snižovat. Vazby mezi Prahou a jejím okolím se spíše posilují a o to více je potřeba řešit koordinaci mezi metropolí a jejím širokým zázemím," uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik (STAN).

Z analýzy vyplývá, že v regionu je přibližně 333 kilometrů čtverečních ploch určených k další zástavbě, což jsou tři procenta rozlohy kraje. Z dosavadních zkušeností plyne, že zastavěná plocha se bude dál rozšiřovat.

Z celkového rozsahu zastavitelných ploch je 50 až 60 procent vymezeno pro rezidenční výstavbu, tyto plochy představují potenciál výstavby 200.000 až 240.000 bytů pro 530.000 až 630.000 obyvatel. Takový nárůst však podle Michalika není v současných demografických podmínkách a za nynější intenzity bytové výstavby možné uskutečnit v krátkém čase.

"Pokud bude tempo výstavby odpovídat historické zkušenosti okolo pěti tisíc bytů za rok, tyto plochy stačí k uspokojení poptávky na dalších více než 40 let, tedy za horizont roku 2060," dodal radní.