Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vodičkův xenofobní projev: Mladíci v bundách za tisíce prchají k nám, aby vytěžili sociální systém

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Terezín/Praha – V neděli dopoledne si účastníci Terezínské tryzny 2016 připomněl oběti nacistické perzekuce. Vedle šéfa Senátu Milana Štěcha se jí zúčastnili vicepremiér Andrej Babiš, několik ministrů, zástupci obou parlamentních komor, náboženských obcí a organizací připomínajících odkaz obětí druhé světové války. Velké pobouření vyvolal předseda Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička.

Vodička přednesl xenofobní protiuprchlický projev, ve kterém podle serveru Romea útočil nejen na uprchlíky, ale i na veřejnoprávní média. „S obavami se ptáme, vedeni mnohdy zkreslujícími informacemi především médií veřejné služby, co miliony především ekonomických migrantů, kteří prchají za pohodlnějším životem, ne s touhou bránit svou vlast. Prchají, aby vytěžili náš léta a prací generace před námi budovaný evropský sociální a ekonomický systém. Ne proto, že doma žijí v nesvobodě, a pokud tak třeba žijí, nechtějí za změny ku prospěchu svých lidí bojovat. Mladí zdraví muži s novými mobily v rukou, v kožených bundách za tisíce, se srdceryvnými fotkami topících se bárek na moři vyrobených mnohdy i samotnými zločinnými převaděči," řekl během své řeči Vodička.

Poukazoval, že je třeba bránit hodnoty zdejší kultury. „Musíme se samozřejmě spolu s vrcholnými představiteli politiky naší země, ale vratké EU, vážně zamyslet nad tím, jak bránit tisícileté hodnoty naší kultury před invazí kultury jiné s cíli, které si můžeme domyslet, se zájmy, jenž můžeme vytušit," dodal předseda ČSBS podle serveru.

Na jeho slova přímo v Terezíně reagoval spontánně a emotivně vrchní zemský rabín Karol Sidon. Připomněl, že Židé mají své zkušenosti, protože sami zažili těžké útrapy války. „Problém se státy, které jim neumožnily emigraci ze zemí, které byly ohroženy nebo obsazeny Němci. Všichni zahynuli nejenom díky tomu, že je Němci vyvražďovali,  ale také proto, že jim svět nežidovský, ale nakonec i židovský, uzavřel cestu záchrany a to bychom si měli uvědomovat právě v dobu, kdy přicházejí lidé, o kterých se říká, že by měli bojovat za svou svobodu. Ale my dobře víme, jak je to skoro nemožné. I moje generace zažila dobu, kdy většina lidí věděla, že komunistický režim je zločinný, ale taky jim nezbývalo nic jiného než to přežít. Měli to štěstí že většinou přežili," uvedl v předem nepřipraveném projevu rabín.

Do Vodičky se později na sociálních sítích pustil také religionista a teolog Ivan Štampach. „Byl to pro mne otřesný zážitek, že Jaroslav Vodička, předseda Českého svazu bojovníků za svobodu, zneužil dnešní terezínské tryzny u příležitosti 71. výročí osvobození Terezína a k uctění obětí nacistické perzekuce pro propagaci xenofóbních, nacionalistických, islamofóbních nálad," uvedl na Facebooku Štampach.

Témata:  uprchlíci Český svaz bojovníků za svobodu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy