reklama

V praxi se s křivým obviněním setkávají policisté, sociální pracovnice, soudci, psychologové či experti, kteří pomáhají obětem trestných činů. "V naší sexuologické agendě znepokojivě přibývá případů, kdy se obvinění z pohlavního zneužívání, vznesené s minimem reálných důkazů, stává prostředkem k vyloučení styku obviněného otce s dítětem," uvedl na konferenci sexuolog Jaroslav Zvěřina. Když se podle něj otec po čase z nařčení očistí, jeho vztah s dítětem i jeho pověst jsou zničené.

Podle vedoucí odboru ochrany dětí (OSPOD) Praha-západ Petry Hermanové sociální pracovnice většinou vykonstruované obvinění poznají, mají ale oznamovací povinnost a nechtějí věc podcenit. "Už známe scénář. Začne to poukazováním na špatnou péči, nevhodné oblékaní, pak následuje psychický nátlak, najednou se objeví alkoholismus a jako pomyslný vrchol a nejtěžší kalibr případné sexuální zneužití," uvedla Hermanová.

V praxi bývají křivá obvinění často vznesena krátce před soudním řízením, nebo při něm. "Je to taktika. Rodič si neuvědomuje, že poškozuje své dítě a jeho práva," uvedla opatrovnická soudkyně obvodního soudu pro Prahu 10 Monika Kymlová. Podle ní by se rodiče měli případným dočasným omezením v zájmu dětí podrobit, i když nic nespáchali. Urychlí tím vyřešení případu a prokážou, že jim na potomcích záleží. "To je pro mě jako soudce odpověď," uvedla Kymlová.

Šéfka organizace na pomoc obětem Bílý kruh bezpečí (BKB) Petra Vitoušová uvedla, že úmysl odhalí i postoj k tomu, když se čin neprokáže. Lidé nechtějí závěr přijmout, objevují se výbuchy nesouhlasu.

Na organizaci se před deseti dny obrátil čtyřicátník, který byl křivě obviněn ze sexuálního zneužívání třikrát. Poprvé se to stalo u rozvodu, kdy byl jeho dceři rok a půl. Potřetí to bylo, když měla dívka šest let. Obvinění se nikdy neprokázala. Ve druhém případě oznamovatelka přiznala, že jednala účelově. Muž na ni podal trestní oznámení, které policie odložila. Původně úspěšný a bohatý muž přišel o bydlení i práci a ztratil také dceru. "Dobrovolně se vzdal kontaktu. Neunese riziko, že by se to stalo znovu. Ztratil ale především lidskou důstojnost, kterou mu nikdo nevrátí," dodala Vitoušová.