Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do voleb zbývá měsíc. Někteří se do Sněmovny asi nepodívají

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Někteří nynější poslanci nemají obhajobu mandátu v říjnových parlamentních volbách vzhledem k umístění na kandidátkách jistou. Budou muset spoléhat na přednostní hlasy.

Trojice nynějších zákonodárců se znovu uchází o mandát dokonce až z posledního místa listin, které jsou zveřejněny na volebním serveru.

Stejně jako před čtyřmi lety budou muset zabojovat o přednostní hlasy například Marek Benda z ODS, Milan Brázdil z ANO a další poslanec ANO Miloš Babiš. Benda i Brázdil ale mají v letošních volbách lepší pozici než minule, kdy se do dolní komory dostali až z desátého místa kandidátek. Brázdil dokonce pokořil všech devět kolegů, které před sebou měl. Nyní budou Benda v Praze a Brázdil v Olomouckém kraji dobývat dolní komoru shodně ze šesté pozice.

Majitel autosalonu ve středočeských Mnichovicích Babiš by letos musel zopakovat skok na volitelné místo z 13. příčky na listině, když před čtyřmi lety ho voliči posunuli kroužky až na místo první. Obdobný kousek, aby zůstali poslanci, by se musel povést Josefu Zahradníčkovi na Vysočině a Josefu Šenfeldovi v Ústeckém kraji. Zahradníček se nachází znovu na šestém místě kandidátky, Šenfeld klesl o jednu pozici na sedmou.

Nejisté šance na opětovné zvolení mají třeba bývalí ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek v Jihočeském kraji a Milan Urban ve středních Čechách (oba ČSSD), někdejší ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková v hlavním městě a Miroslav Grebeníček (KSČM) na jižní Moravě. Mládek, Urban i Válková jsou shodně na sedmém místě, Grebeníček na šestém.

Mandát by nemuseli obhájit kvůli pozici na kandidátkách například ani bývalý moderátor Stanislav Berkovec a televizní reportér Zdeněk Soukup (oba ANO). Místo v dolní komoře nemá jisté také například místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, jež se o mandát uchází ve Středočeském kraji v podstatě z hraničního pátého místa, nebo Jaroslav Krákora na ústecké listině ČSSD.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby 2017

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy