reklama

U plynových kotlů je pro domácnosti provozní revize sice nepovinná, ale doporučuje se. Jednou za tři roky ji naopak musí podle vyhlášky povinně provést právnické osoby a podnikatelé. Kotle na tuhá paliva si pak i domácnosti musí nechat zrevidovat každé dva roky, jinak jim hrozí pokuta až 20.000 korun.

Pravidelné prohlídky kotlů doporučují odborníci mimo jiné pro zachování jejich bezporuchového provozu během zimní sezony. Někteří výrobci a prodejci kotlů pak kontrolami podmiňují případné záruční opravy. "Záruka je stanovena zákonem na dva roky, nicméně v návodech bývá požadavek nebo doporučení na pravidelnou kontrolu zařízení uveden," uvedl výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky (APTT) Mojmír Krátký.

Doplnil, že některé díly kotle navíc do záruky spadat nemusejí a spotřebitelé při jejich výměně zaplatí při jejich výměně vždy. V praxi jde nejčastěji o různá těsnění, v případě kotlů na tuhá paliva pak do omezené záruky spadají obvykle šamotové cihly ve vyzdívce. "Některé díly mohou být definovány jako spotřební materiál a na ně pak dodavatelé nabízejí pouze omezenou nebo dokonce žádnou záruku," dodal Krátký.

Servisní prohlídky kotlů začínají nabízet i samotné energetické společnosti. "Podle našeho průzkumu využívá možnost prohlídek kotlů od svého dodavatele přibližně 20 procent českých domácností," uvedl Karel Zevl ze společnosti E.ON Energie.