reklama

V sobotu 23. září odpoledne herec za nejasných okolností spadl či skočil z Karlova mostu do Vltavy.

Spekulace o skoku však už o víkendu vyvracel Třískův herecký kolega a režisér Jiří Mádl. „Honza Tříska byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným. Představa, ze by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá. Vymstil se mu jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každýho novýho filmu,“ uvedl na sociálních sítích herec.

„Prosím, nedělejme z tohodle výjimečně milýho a inteligentního člověka blázna. Myslete na Jeníka a držte mu palce, prosím. Kdo věří, ať se pomodli,“ žádal ještě v neděli veřejnost Mádl, který měl s Třískou točit film Na střeše.

Jan Tříska se narodil 4. listopadu 1936 v Praze. Mezi roky 1955 až 1959 studoval na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU), aby se hned po vystudování stal v té době nejmladším členem činohry Národního divadla v Praze.

V roce 1977 emigroval do Kanady a později Spojených států, kde se v roce 1982 natrvalo usadil v Los Angeles. Herecky se angažoval v Hollywoodu - zahrál si střelce ve slavném filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flint, objevil se také ve snímcích Highlander, Ronin, 2010: Druhá vesmírná odysea a řadě dalších. Celkem si v Americe zahrál ve 44 filmech.

V roce 1991 ho režisér Jan Svěrák obsadil do jeho životní role - nekompromisního učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola, který byl dokonce nominován na Oscara. Exceloval i ve filmech Rok ďábla (2002),  Želary (2003), Horem pádem (2004) a naposledy ve snímku Po strništi bos (2017), dějovému předchůdci Obecné školy.