Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman poslal Merkelové telegram. Popřál jí štěstí v nelehkém jednání o nové koalici

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Parlamentní volby v Německu počtvrté v řadě vyhrála konzervativní unie CDU/CSU. Prezident Miloš Zeman pogratuloval kancléřce Angele Merkelové a popřál jí hodně štěstí v nelehkém jednání o nové vládní koalici.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) získala 26,8 procenta hlasů a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) 6,2 procenta. Dohromady tak mají sesterské konzervativní strany 33 procent hlasů a stanou se opět nejsilnější frakcí v německém parlamentu.

SPD dostala 20,5 procenta, což pro ni představuje nejhorší výsledek v poválečných dějinách. AfD s 12,6 procenty bude třetí nejsilnější silou v novém Spolkovém sněmu. Po čtyřleté přestávce se do sněmu vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů, následovaní Levicí (9,2 procenta) a Zelenými s 8,9 procenty hlasů.

Merkelová by mohla vytvořit přes rozdílnost programů novou většinovou vládu se Zelenými a liberály. Sociální demokracie odchází do opozice.

Prezident Zeman kancléřce poděkoval za pozitivní rozvoj česko-německých vztahů, k němuž podle něho "přispěla svým aktivním a vstřícným postojem". Podle Zemana se podařilo ujít kus cesty směrem k dobrému sousedství a tolerantnímu partnerství.

"Těší mě, že i přes existenci témat, na něž sdílíme odlišné názory, je diskuse mezi našimi zeměmi vždy věcná a pragmatická," konstatoval Zeman. Připomenul, že se s Merkelovou setkal loni v srpnu na Pražském hradě. Věří, že se v následujících letech podaří najít příležitost k dalšímu setkání. K volebnímu úspěchu AfD se nevyjádřil.

Témata:  Miloš Zeman Angela Merkelová volby v Německu

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy