Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman poslal Merkelové telegram. Popřál jí štěstí v nelehkém jednání o nové koalici

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Parlamentní volby v Německu počtvrté v řadě vyhrála konzervativní unie CDU/CSU. Prezident Miloš Zeman pogratuloval kancléřce Angele Merkelové a popřál jí hodně štěstí v nelehkém jednání o nové vládní koalici.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) získala 26,8 procenta hlasů a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) 6,2 procenta. Dohromady tak mají sesterské konzervativní strany 33 procent hlasů a stanou se opět nejsilnější frakcí v německém parlamentu.

SPD dostala 20,5 procenta, což pro ni představuje nejhorší výsledek v poválečných dějinách. AfD s 12,6 procenty bude třetí nejsilnější silou v novém Spolkovém sněmu. Po čtyřleté přestávce se do sněmu vrátí svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů, následovaní Levicí (9,2 procenta) a Zelenými s 8,9 procenty hlasů.

Merkelová by mohla vytvořit přes rozdílnost programů novou většinovou vládu se Zelenými a liberály. Sociální demokracie odchází do opozice.

Prezident Zeman kancléřce poděkoval za pozitivní rozvoj česko-německých vztahů, k němuž podle něho "přispěla svým aktivním a vstřícným postojem". Podle Zemana se podařilo ujít kus cesty směrem k dobrému sousedství a tolerantnímu partnerství.

"Těší mě, že i přes existenci témat, na něž sdílíme odlišné názory, je diskuse mezi našimi zeměmi vždy věcná a pragmatická," konstatoval Zeman. Připomenul, že se s Merkelovou setkal loni v srpnu na Pražském hradě. Věří, že se v následujících letech podaří najít příležitost k dalšímu setkání. K volebnímu úspěchu AfD se nevyjádřil.

Témata:  Miloš Zeman Angela Merkelová volby v Německu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy