reklama

Na místě zasahovaly tři výjezdové skupiny včetně pediatrického specialisty. "Operátorka ihned zahájila s volajícím telefonicky asistovanou resuscitaci a zároveň vyslala na místo tři týmy záchranné zdravotní služby, včetně lékaře neonatologa," stojí na webu záchranné služby.

Poté, co zdravotníci přijeli na místo, pokračovali v resuscitaci. I přes veškerou snahu všech členů posádky se u dítěte nepodařily obnovit životní funkce. Mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková ČTK řekla, že bližší informace o místě, kde se případ stal, ani o pohlaví dítěte nelze uvádět. Více k případu neřekl ani policejní mluvčí Pavel Šváb. "Případem se zabýváme," doplnil bez podrobností.

Novorozeně zemřelo na jihu Moravy při porodu doma i na konci dubna. Policejní mluvčí Bohumil Malášek tehdy uvedl, že policisté vyšetřují případ úmrtí novorozeného dítěte při porodu v místě bydliště. Podle Unie porodních asistentek šlo o překotný porod.

Záchranáři apelují na budoucí rodiče, aby si důkladně promysleli všechna rizika, která s sebou domácí porod nese. "Vozy zdravotnické záchranné služby jsou sice v jistém smyslu pojízdnou jednotkou intenzivní péče, v žádném případě ale nemohou plně nahradit zázemí porodnických a neonatologických pracovišť," zdůrazňují záchranáři.