reklama

Vědci přišli s nabídkou expertní podpory u několika desítek konkrétních témat. Inspirovali se ve Velké Británii, kde funguje speciální parlamentní kancelář, která vyhledává a srozumitelně zpracovává témata z výzkumu.

Štěch ČTK řekl, že spolupráce mezi vědci z AV ČR v některých oblastech již existuje, mohla by se ale rozšířit na další odvětví. Konkrétně zmínil medicínu, dopravu či jadernou energetiku. Naslouchat vědcům se podle něj vyplatí již proto, že podávají "stanoviska bez postranních úmyslů". Vědci by podle něj neměli čekat, až se na ně zákonodárci obrátí. "Možná by bylo dobré, aby se někdy chovali jako lobbisté a stanoviska nám vnucovali," podotkl Štěch.

Místopředseda AV ČR Pavel Baran již dříve uvedl, že vědce k nabídce expertní podpory motivuje snaha vrátit veřejnosti to, co do vědy investuje. Konkrétní témata, k nimž se mohou vyjádřit, prezentovali dnes odborníci z jednotlivých pracovišť AV ČR.

Ředitel Ústavu termomechaniky Jiří Plešek poukázal například na témata jako je skladování vyhořelého paliva z jaderných elektráren, seismické ohrožení, nedostatek vody, podmínky pro těžbu či nové typy datových úložišť. Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky zákonodárcům předestřel témata pro expertní podporu z chemie a medicíny. Jako příklad uvedl syntetickou biologii, umožňující vytváření mikroorganismů schopných například produkovat léčiva nebo odstraňovat škodliviny z prostředí.