Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko čeká reforma věznic, masivní přesuny vězňů by ale hrozit neměly

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Ve Vězeňské službě vrcholí přípravy na reformu věznic. Místo stávajících zařízení s dohledem, dozorem, ostrahou a zvýšenou ostrahou budou od října existovat pouze věznice s ostrahou a zvýšenou ostrahou.

Soudci budou odsouzené posílat do jednoho z těchto dvou typů zařízení a Vězeňská služba je bude následně sama rozdělovat do oddělení rozlišených podle způsobu zabezpečení.

Změnit se muselo několik desítek interních předpisů, pro věznice sestavilo ředitelství bezpečnostního sboru manuál. Vybavení věznic zůstává stejné, reforma si nevyžádá ani personální přesuny uvnitř sboru. "Neočekáváme ani nějaké větší přesouvání odsouzených. Pokud ano, bude se to týkat pouze jednotlivců," uvedla mluvčí Petra Kučerová.

Ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal ČTK už dříve řekl, že reformu vnímá jako revoluci ve vězeňství i trestní politice vůbec. "Slibujeme si od toho lepší umisťování vězňů, kdy budeme na základě různých posudků a rizik vyhodnocovat každého vězně zvlášť," uvedl.

Ministerstvo spravedlnosti věří, že změny budou motivovat vězně k dobrému chování, protože za odměnu bude možné odsouzené pružněji přeřadit do mírnějšího režimu. Vězeň tak bude držen v takových bezpečnostních podmínkách, které budou odpovídat aktuálnímu stupni rizika.

Do věznic se zvýšenou ostrahou se podle novely dostanou zejména pachatelé s výjimečným trestem, členové organizovaných zločineckých skupin, pachatelé s minimálně osmiletým trestem za zvlášť závažný zločin nebo lidé odsouzení za úmyslný trestný čin, kteří utekli z vazby či z výkonu trestu. Ostatní pachatele odsouzené k odnětí svobody budou soudci přidělovat do věznic s ostrahou. Na rozhodnutích ředitele nástupní věznice o umístění do jednotlivých typů oddělení se má podílet vychovatel, speciální pedagog, psycholog i sociální pracovník, aby se snížila možnost korupce. Do konkrétní věznice následně odsouzeného přidělí generální ředitelství Vězeňské služby.

Pražský městský soud prosazené změny vítá. "Jde o celkové zjednodušení nařizování výkonu trestu odnětí svobody," napsala ČTK mluvčí instituce Markéta Puci.

Témata:  věznice vězeňská služba soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy