Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poměrný systém při volbách do Sněmovny má i své zápory

Volby
Volby
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do Poslanecké sněmovny se volí pomocí poměrného sytému. ČR je rozdělena na 14 volebních obvodů, které kopírují krajské zřízení a celkově se přiděluje 200 mandátů. Již od voleb 1996 je v Česku problém se vznikem vlády, která by měla stabilní většinu ve sněmovně.

Při rozdělování mandátů stranám se používá přepočet pomocí klasické d'Hondtovy metody, která lehce zvýhodňuje úspěšnější strany. Kandidující subjekt musí pro vstup do sněmovny získat alespoň pět procent z celkového počtu hlasů. Pro dvoučlennou koalici je to deset procent, pro tříčlennou 15 a pro čtyř a vícečlennou koalici 20 procent.

Strana nebo hnutí může podat kandidátní listinu v libovolném počtu ze 14 volebních obvodů (krajů). Maximální počty kandidátů pro jednotlivé kraje jsou dány přílohou zákona, nejvíce kandidátů, 36, mohou strany navrhovat v Praze a Moravskoslezském kraji, nejméně, 14, v kraji Karlovarském. Strana tak může ve všech krajích navrhnout maximálně 343 kandidátů. Letos se voleb zúčastní 31 politických subjektů, které navrhly 7533 kandidátů.

V rámci jednotlivých politických subjektů se mandáty přidělují podle pořadí, jak jsou kandidáti uvedeni na hlasovacím lístku. Volič však může dát nejvýše čtyřem kandidátům takzvaný preferenční hlas. Jestliže některý z kandidátů získá alespoň pět procent preferenčních hlasů z celkového počtu hlasů pro tuto politickou stranu v rámci volebního kraje, připadne mandát přednostně jemu.

Řada politologů upozorňuje, že hlavním problémem není ani tak volební systém, jako doposud nulový koaliční potenciál komunistů, kvůli němuž nelze s jejich hlasy při skládání vlád počítat.

Po volbách v roce 1998 vznikla opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD, která umožnila vznik menšinové vlády ČSSD. Jedním z výsledků spolupráce těchto stran byla i novela volebního zákona z roku 2000, která měla zvýhodnit úspěšnější strany. S jejich návrhem však vedle opozice a prezidenta Václava Havla nesouhlasil také Ústavní soud, který důležité části zákona zrušil.

V červnu 2009 Sněmovna zamítla volební novelu, kterou koaliční vláda Mirka Topolánka (ODS) navrhovala změnit přepočet hlasů na mandáty a zavést bonus pro vítěze voleb. Proti novele hlasovali sociální demokraté a komunisté.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy