Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do politiky se vrhají i umělci a vědci, na kandidátkách stran do sněmovních voleb jsou i lékaři

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Strany v říjnových volbách do Sněmovny sází krom ostřílených politických matadorů také na lékaře, vědce, pedagogy a umělce.

STAN si na osmnácté místo zvolil Davida Smoljaka, nejstaršího syna herce, režiséra a spisovatele Ladislava Smoljaka. Smoljak je nyní zastupitelem v Praze-Vinoři.

Z hudební oblasti se do politiky vydal kromě Ringo Čecha (SPO) skladatel a producent Petr Hannig, který je lídrem Rozumných. Kandiduje již poněkolikáté a letos oznámil i kandidaturu na prezidenta.

Hudebníka má na kandidátce i ODA. Za ni kandiduje vysokoškolská učitelka Pavla Jonssonová, která bývala baskytaristkou kapel Dybbuk, Plyn a Zuby Nehty. Dalším kandidují hudebníkem je zakladatel Pražského synkopického orchestru Pavel Klikar, kterého zvolila na čtvrté místo Česká strana národně sociální.

Za občanské demokraty kandiduje historik a vysokoškolský pedagog Pavel Žáček, který byl zakladatelem a prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Na třetím místě u ODS je syn exprezidenta, pedagog a publicista Václav Klaus mladší. Křesťanští demokraté si na páté místo zvolili tlumočníka a průvodce Hayato Okamuru, staršího bratra předsedy SPD Tomia. Mezi kandidáty je rovněž disident a novinář Petr Cibulka, který vede své uskupení Volte Pravý Blok.

Společnost proti developerské výstavbě v Prokopském údolí vyslala do boje o křesla v Parlamentu hned dva umělce. Básníka a spisovatele Michala Šandu a fotografku Sáru Saudkovou. Ti jsou na třetím a čtvrtém místě. Na šesté místo kandidátní listiny TOP 09 se dostala režisérka a dokumentaristka Olga Sommerová. Je sice na kandidátce TOP 09, avšak za Liberálně ekologickou stranu (LES), kterou založil někdejší ministr Martin Bursík a jejíž je 1. místopředsedkyní.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Václav Klaus ml. Olga Sommerová

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy