Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka odletěl do Estonska, bude řešit budoucnost EU

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka dnes odcestoval na neformální summit do Estonska. Před odletem řekl, že je důležité, aby Česká republika byla na všech úrovních a v komunikaci se všemi partnery intenzivně zapojena do začínající debaty o budoucnosti EU.

Diskuse o spolupráci v oblastech jako je obrana a bezpečnost, ale především o prohlubování spolupráce zemí platících eurem, jsou důležitými tématy večeře, kterou na dnešek svolal předseda unijních summitů Donald Tusk. V pátek pak prezidenty a premiéry EU čeká nynějším estonským předsednictvím zorganizovaná debata o potřebě podpory a rozvoje nejrůznějších aspektů digitalizace kontinentu.

Rámec dnešní diskuse v Tallinnu bude tvořit několik veřejných vystoupení evropských státníků z minulých dnů a týdnů: v europarlamentu v polovině měsíce hovořil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, v úterý rozsáhlou a konkrétní představu prohloubení spolupráce především zemí eurozóny nabídl francouzský prezident Emmanuel Macron. Premiérka z EU odcházející Británie Theresa Mayová o potřebě odvážné vize budoucího speciálního vztahu mezi její zemí a EU mluvila minulý týden ve Florencii.

Diskuse o budoucím směřování evropské integrace nyní - po francouzských i německých volbách - začíná být daleko intenzivnější než dříve. "Zejména ty příští měsíce budou z tohoto hlediska velmi náročné pro to, abychom udrželi kontakt s tím, co se v Evropě děje, a dokázali to ovlivnit v souladu s představami ČR," poznamenal Sobotka.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Estonsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy