Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dluhy českých domácností dál rostou, nejvíc si půjčujeme na bydlení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dluhy českých domácností v srpnu proti červenci stouply o 11,3 miliardy korun na 1,499 bilionu. Meziročně se zvýšily o 111,2 miliardy Kč. V srpnu vzrostly také dluhy podniků, a to na 1,060 bilionu.

Dluhy domácností rostou od února 2016. Také dluhy nefinančních podniků se v posledních měsících převážně zvyšují. V srpnu dluhy firem proti červenci stouply o 8,7 miliardy korun a meziročně se zvýšily o 58 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). 

Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. U nefinančních podniků mají největší podíl dlouhodobé úvěry.

ČNB statistiku odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Témata:  dluhy domácností ČNB ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy