Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomka se zlobí: Do EU se vrátil socialismus, jenom si toho mnozí ještě nevšimli

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Ministerstvo financí tento týden na základě požadavku předsedy vlády Bohuslava Sobotky vyzvalo Specializovaný finanční úřad, aby zkontroloval zvýšení ceny u tuzemských producentů másla i u hlavních obchodníků na maloobchodním trhu. Tento krok ale pořádně rozzlobil ekonomku Markétu Šichtařovou, která mluví o návratu socialismu.

Cílem kontroly bude podle ministerstva posoudit oprávněnost zdražení másla kvůli růstu nákladů, zjistit změny v objemech dodávek z Česka a z dovozu a také případné odlišnosti cen podle původu másla. Podle údajů Českého statistického úřadu činila v srpnu průměrná cena čtvrtky másla 52,31 Kč, meziročně o 45,2 procenta více. Ceny másla jsou rekordně vysoko v celé EU. Potravináři mluví o vysokých maržích obchodníků, ti vinu svalují na vysoké nákupní ceny smetany.

„Jakže?! Teda sorry jako, ale to už je vážně za hranou dobrých mravů i soudnosti. Ne náhodou se vší vážnosti, bez jakékoliv ironie, říkám, že do EU se vrátil socialismus, jenom si toho mnozí ještě nevšimli, protože není onoho sovětského typu z 80. a předešlých let,“ tvrdí na své facebookové stránce ekonomka.

Svá slova dokládá několika příklady. „Takže nejprve bruselští socialisti v rámci evropské centrálně plánované zemědělské politiky zkasírují na daních ty, kteří makají, a z těchto peněz zaplatí zemědělců za to, aby nemakali a nevyráběli mléko a máslo Jenom nějak to ve své plánovací kanceláři špatně propočítají, zaplatí zemědělcům až moc za to, aby nevyráběli, a samotné je překvapí, že másla je míň, než chtěli. A vůbec nejvíc je překvapí, že když je něčeho málo, stojí to hodně,“ zlobí se Šichtařová.

„Kolik že máslo stojí? Tolik, kolik za něj jsou lidé ochotni dát (jojo, soudruzi, volný trh se brání docela urputně). Brusel je sice z vysoké ceny znechucen, ale nakonec víceméně drží ústa, neb přeci jen jaksi chápe, že si to tak sám špatně naplánoval,“ kritizuje unii.

V České republice je to ale podle ní ještě horší. „U nás si budeme hrát na soudruhy ještě větší. A pošleme na to komisi, aby to zkontrolovala. Takže už máme ministerstvo pravdy, máme lidové milice v podobě protikuřáckých hlídek, máme kontrolory, kteří chodí kontrolovat, jestli náhodou ti zlí kapitalisti v obchodech nevytváří nadhodnotu a neprodávají máslo za tržní cenu... Je mi z toho blivno,“ dodává expertka.

Témata:  Markéta Šichtařová mléko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy