Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boj proti Uberu: Brněnští taxikáři podpoří kolegy z Prahy, vydají se na pomalou jízdu

Taxi
Taxi
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Brněnští taxikáři v pondělí mezi 12:00 a 14:00 podpoří pražské kolegy v jejich sporu s Uberem a projedou pomalu moravskou metropolí. V Praze řeší legálnost provozu Uber již řadu měsíců soud a dosud nerozhodl. V Brně začal Uber jezdit letos 1. února a v červenci soud zakázal jeho služby předběžným opatřením.

Podle informací na facebookovém profilu Sdružení českých taxikářů půjde v Brně o jízdu poklidnou a pomalou, ne však zdržující. Auta projedou po části velkého brněnského okruhu, který bývá ve všední den velmi zatížený.

V poledne mají brněnští taxikáři vyjet z parkoviště u koupaliště Riviéra a pokračovat na letiště v Tuřanech přes Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou a po stejné trase se pak vydají zpět.

Pražští taxikáři se rozhodli blokovat dopravu na letiště pomalou jízdou od 10:00. Jde zatím o vyvrcholení jejich snah upozornit na podle nich nekalou konkurenci v podobě služby Uber. Její řidiči nabízejí de facto stejnou službu, tedy objednanou jízdu z místa na místo za úplatu. Chybí jim však taxametr, taxikářské zkoušky a další povinnosti vyplývající ze silničního zákona.

Sporem mezi taxikáři a Uberem se bude ve čtvrtek zabývat na Úřadu vlády také expertní skupina pod vedením vládního zmocněnce pro digitální agendu Ondřeje Malého. Účastníci schůzky mají připravit návrh možných řešení sporů a domluvit se na zapojení dotčených ministerstev. Náměstek pražské primátorky a pražský lídr ČSSD pro sněmovní volby Petr Dolínek na sociálních sítích uvedl, že hodlá navrhnout nahrazení taxametrů chytrými aplikacemi.

Témata:  Brno taxi Taxi Uber

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy