Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Reerendum v Katalánsku skončilo, nejméně 760 lidí bylo zraněno

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - V Katalánsku se po 20:00 SELČ podle plánu začaly uzavírat volební místnosti, ve kterých se od rána konalo referendum o nezávislosti autonomní oblasti. Zájem o plebiscit byl značný, navzdory brutálním zásahům španělské policie.

Lidé stojící ve frontách ale budou moci odevzdat svůj hlas i po stanovené hodině. Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull vyjádřil přesvědčení, že navzdory velkému zájmu se hlasování již příliš protahovat nebude.

Sčítání hlasů má začít bezprostředně po uzavření volebních místností. Turull věří, že jich budou sečteny "miliony".

Zraněných z potyček se španělskou policií, která se marně snažila referendu zabránit, je už podle katalánských úřadů přes 760. Policie podle svědků či záběrů zveřejněných na internetu použila proti lidem především v Barceloně gumové projektily a obušky a několik osob zadržela. Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie za "neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný".

Španělská vláda tvrdí, že prvotním úkolem policistů bylo zabavovat volební materiály, nikoli útočit na lidi. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zakročila profesionálně, pevně a přiměřeně.

Zájem o účast v referendu je přes odpor centrálních úřadů na některých místech značný. Například ve městě Terrassa stály podle fotografií zveřejněných na twitteru před místní školou dlouhé fronty voličů.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy