Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řešení referenda násilím je chyba, zní z Česka. Tím, že někoho zmlátíte pendrekem, jeho názor nezměníte

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čeští politici odmítli tvrdý zásah španělské policie při nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Události v Barceloně komentovali také prezidentští kandidáti Michal Horáček a Jiří Drahoš.

Katalánské úřady uvedly, že nedělního hlasování se zúčastnilo asi 2,26 milionu voličů a přibližně 90 procent z nich hlasovalo pro nezávislost regionu. Účast podle těchto údajů činila 42,3 procenta z celkového počtu 5,34 milionu voličů. Zhruba 850 lidí bylo při střetech s policisty zraněno. Právě zásah policistů a množství zraněných vyvolaly kritické reakce i za hranicemi Španělska.

"Jsem zastánce dohody a jednání podle pravidel. Je velmi nešťastné, když se spory řeší násilím," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

"Zásah španělské policie je absolutně nepřijatelný. Skoro 900 zraněných, starých, mladých, žen. To jsme v Evropě, v roce 2017?" řekl dnes na twitteru předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Ministr Stropnický (ANO) ve svém komentáři na twitteru napsal, že považuje použití násilí za chybu. Vyjádřil se i proti odtržení Katalánska od Španělska. "Řešení referenda násilím je chyba. Rozparcelování Španělska, Belgie nebo Itálie ale také. Běžným lidem nepomůže. Hráčům v pozadí ano," míní Stropnický.

"Já samozřejmě otázky spojené s referendem a územní celistvostí Španělska pokládám za interní záležitosti Španělského království a samozřejmě respektuji veškerá rozhodnutí, která v této věci padla ze strany španělských úřadů. Nicméně ten zásah španělské policie proti těm, kteří se snažili zúčastnit referenda, pokládám za naprosto nepřiměřený a očekávám, že bude vyšetřen," řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Kandidát na prezidenta Horáček se domnívá, že použití síly jen zvýší napětí v zemi. "Tím, že někoho zmlátíte pendrekem, jeho názor nezměníte. Podnítíte svár, který může mít dalekosáhlé následky," napsal dnes na twitter. Drahoš v reakci vyjádřil pochopení pro snahu španělské vlády zamezit konání neústavního referenda. "Střelba gumovými projektily do davu je však rozhodně špatná cesta. Toto já odsuzuji," dodal Drahoš

Témata:  Katalánsko referendum Pavel Bělobrádek Michal Horáček Martin Stropnický Jan Hamáček

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy