reklama

"Pan Jiří Komárek je podle našeho přesvědčení čestný a spravedlivý člověk. Dokladem jeho čestnosti je to, že odmítl i desetimilionový úplatek od lihového magnáta a zlojeda (Radka) Březiny," uvedl předseda správní rady NFPK Karel Janeček. Poukázal tak na případ pravomocně odsouzeného muže za rozsáhlé nelegální obchody s nezdaněným lihem.

"Jeho odvahu dokládá fakt, že se postavil proti mocenským zlojedům, proti (ministru vnitra Milanu) Chovancovi (ČSSD) a proti Tuhému, proti zločinecké takzvané policejní reformě," řekl dále Janeček. Policejní reformu označil za "zločinecký akt", což podle něj dokládá její rychlé provedení, když pro spěch nebyl důvod.

Komárek v souvislosti s reorganizací podal na Chovance a Tuhého trestní oznámení, které však státní zástupci založili bez dalšího opatření. Ve věci nespatřovali podezření ze spáchání trestného činu. Komárek v oznámení tvrdil, že ministr a vedení policie mohli spuštěním reorganizace spáchat trestný čin sabotáže. Komárka také kritizovala sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývala změnami u policie. Podle poslanců s tehdejším ředitelem protimafiánského útvaru Robertem Šlachtou podporovali spekulace a vycházeli z nepřesně vyhodnocených informací.

GIBS letos v srpnu navrhla obžalovat Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby. Činu se údajně dopustil porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládá zákon o policii a zákon o služebním poměru. Komárek podle inspekce porušil zákony tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru nařkl šéfa policie z úniku informací. Bývalému detektivovi hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti.