Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudcovská unie varuje: Soudci mají po odchodu do penze málo peněz

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Čeští soudci pobírají po odchodu do důchodu 17 procent svého platu, což je podle Soudcovské unie nejméně v celé Evropě. Na nadcházejícím volebním sněmu chce proto profesní organizace diskutovat o dvou možnostech, jak podmínky zlepšit.

Situace se má zlepšit zavedením výsluh, nebo vznikem funkce emeritního soudce. Uvedli to dnes prezidentka unie Daniela Zemanová a končící viceprezident Tomáš Novosad.

Soudkyně Nejvyššího správního soudu Zemanová, která bude v pátek na volebním sněmu obhajovat svůj post prezidentky proti Romanu Fialovi z Nejvyššího soudu, řekla, že otázka odchodů soudců z funkce je v ČR zanedbávána.

Podotkla, že jinde v Evropě soudci v důchodu pobírají zhruba polovinu svých předchozích platů. V žebříčku evropských států je na druhé nejnižší příčce Maďarsko, kde soudci dostávají 34 až 35 procent, tedy stále výrazně více než v ČR. Zlepšení situace by podle Zemanové přispělo i k lepší obměně soudcovského stavu.

Podle statistik ministerstva spravedlnosti loni činil průměrný plat soudců obvodních soudů 107.649 korun. U vyšších stupňů soudů mají soudci plat vyšší, například u pražského městského soudu brali loni v průměru 130.005 korun.

Pracovní skupinu, která se bude na ostravském sněmu problematikou odchodů do důchodu zabývat, povede Novosad. "Máme vizi, podle níž by soudci měli odcházet (...) za podmínek, které jsou solidnější a důstojnější, než jaké jsou nastaveny nyní," popsal. Unie rozpracovala systém emeritního soudce - tedy soudce ve výslužbě, který by mohl být povolán zpět do taláru, pokud by taková potřeba na konkrétním soudu vyvstala, například jako zástup za mateřskou dovolenou. "Určitě by to bylo výhodné pro stát," poznamenal Novosad.

Druhou oblastí, kterou budou účastníci sněmu projednávat, je kariéra soudce. Unie by chtěla transparentněji upravit například to, kdy a za jakých podmínek může jít soudce na stáž k soudu vyššího stupně a případně na něj poté přejít. V současné době se praxe liší podle potřeb a nastavených zvyklostí jednotlivých krajských soudů. Problematika však podle Zemanové zahrnuje nejen kariérní řád, který unie prosazuje, ale také prevenci syndromu vyhoření soudců a "takové míry únavy, která by jim zabraňovala vykonávat jejich činnost dobře".

Soudci se na sněmu chtějí dotknout i změn ve způsobu výběru nových kolegů, jež plánuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Unie ve shodě s kolegiem předsedů krajských soudů nesouhlasí s tím, že novinky by měla prosadit pouze ministerská instrukce a vyhláška, nikoliv zákon.

Témata:  soudy důchody Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy