Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hotely nejsou bezpečné? Experti upozorňují na problém v USA i Evropě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

New York - V souvislosti s masakrem v Las Vegas se začíná diskutovat o bezpečnosti v amerických, ale i evropských hotelech. Ta se se soustřeďuje na snahy omezit krádeže či usměrnit neukázněné opilce. Jsou ale mnohem pomalejší v reakci na riziko násilí v porovnání s Blízkým východem či Afrikou. Pro list The New York Times to uvedl Mac Segal, bezpečnostní poradce společnosti AS Solution.

Než Stephen Paddock (64) spustil v neděli večer střelbu, která si v Las Vegas vyžádala nejméně 59 obětí a 527 zraněných, nanosil do pokoje ve 32. podlaží hotelu Mandalay Bay celý arzenál pušek a střeliva. Podle posledních informací měl Paddock v hotelovém pokoji 23 zbraní a stovky nábojů. To jednoznačně ukazuje priority hotelů a dalších ubytovacích zařízení: Vypadat lákavě pro hosty a příliš je neobtěžovat bezpečnostními opatřeními.

Svou roli sehrávají i hosté, kteří si přejí, aby je všichni nechali na pokoji. Skenery pátrající po výbušninách a rentgenové rámy, které jsou běžným vybavením v letištních terminálech, budou v hotelích nadále k vidění jen zřídka, protože hosté kladou značný důraz na své soukromí, uvedl Jim Stover, viceprezident pojišťovací firmy Arthur J. Gallagher & Co. "Hotelový průmysl se zatím nespojil v rámci protiteroristických opatření," dodal.

V zemích, jejichž hotely se už staly terčem útoků, jako je Egypt, Indonésie, Izrael a další, už jsou bezpečnostní kroky mnohem silnější a často zasahující do soukromí hostů. Příkladem rychlých změn v této oblasti je Indie.

V roce 2008 teroristé odpálili bomby ve dvou hotelech v centru Bombaje a napadli několik dalších míst po celém městě, kde drželi rukojmí a zabili více než 100 lidí. Vzápětí začaly hlavní hotelové řetězce, jako je Marriott, Taj a Accor, používat detektory výbušnin a rentgenové rámy po celé zemi. V Dillí zavedl luxusní hotel Lemon Tree Premier software na rozpoznávání obličejů, díky kterému mohou zaměstnanci poznat hosty od těch, kdo v hotelu nebydlí.

Lasvegaský Mandalay Bay, který spadá pod skupinu MGM Resorts International, v pondělí večer svá bezpečnostní opatření nijak nekomentoval. Dokonce i ve velkých hotelech jsou bezpečnostní týmy často nepříliš početné a špatně placené - na více než 1000 pokojů bývá jen několik desítek zaměstnanců, dodal Stover.

V důsledku toho jsou hotely snadným terčem, řekl Jan D. Freitag, viceprezident společnosti STR, která sleduje údaje o hotelech po celém světě. "Vždycky byly snadným terčem a vždycky snadným terčem budou."

Proti tomu se snaží bojovat například Glenn Cunningham, šéf bezpečnosti hotelu Greenwich na Manhattanu a bývalý detektiv newyorské policie, a říká, že je v práci neustále ozbrojený a v pohotovosti. V hotelu rozmístil síť kamer - jak funkčních, tak atrap. Recepčním nařídil, aby ho neustále a o všem informovali. Všichni jsou vyškolení pro případ, že by se v hotelu objevil aktivní střelec.

Výcvik zaměstnanců pokládá za klíčový i Segal. Luxusní hotely utrácejí průměrně půl milionu dolarů na kamerové systémy, a ještě víc peněz dávají na nejvyspělejší zámky na dveřích a protipožární systémy. Ale jen málo z nich školí zaměstnance, jak identifikovat podezřelé chování, jako je agrese, platba v hotovosti či opakované návštěvy. "Žádná kamera ještě střelce nezastavila," dodal Segal.

Témata:  hotely USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy