Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika šlape nejlépe za více než 20 let, hlásí statistici

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Česká ekonomika vzrostla ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně o 4,7 procenta. Proti předchozímu kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,5 procenta. Mezičtvrtletní růst ekonomiky byl nejlepší za více než 20 let. Meziročně ekonomika rostla nejrychleji za poslední rok a půl. Míra nezaměstnanosti zůstala na 2,9 %.

Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ), který tak potvrdil údaje ze začátku září.  K příznivému vývoji české ekonomiky ve druhém čtvrtletí přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. Podle ČSÚ se ve druhém čtvrtletí dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu přispěl hlavně zpracovatelský průmysl tažený nejen výrobou aut, ale například i zvýšením produkce elektrických přístrojů a zařízení.

Od letošního dubna do června klesla ziskovost podniků meziročně o 2,9 procentního bodu na 49,6 procenta. "Snížení ziskovosti podniků souviselo s rostoucími mzdovými náklady, které se zvýšily meziročně o 9,4 procenta," uvedli statistici.

Reálné příjmy domácností vzrostly ve 2. čtvrtletí o 2,6 procenta a spotřeba na obyvatele o 2,9 procenta. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele v nominálním vyjádření byl 24.596 korun. "Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve 2. čtvrtletí hodnoty 30.603 Kč a oproti stejnému období předchozího roku se reálně zvýšil o 4,4 procenta," zjistil ČSÚ. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele v nominálním vyjádření dosáhla podle statistiků částky 22.564 korun.

Míra zaměstnanosti 15–64letých (podíl zaměstnaných k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v srpnu letošního roku 74,0 % a oproti srpnu 2016 se zvýšila o 1,9 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů po sezónním očištění činila 81,2 %, míra zaměstnanosti žen 66,6 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 49,8 %, ve věku 30–49 let 87,7 % a ve skupině osob 50–64letých 72,3 %. Obecná míra nezaměstnanosti 15–64letých (podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných) očištěná od sezónních vlivů dosáhla v srpnu letošního roku 2,9 % a meziročně se snížila o 1,1 procentního bodu, informuje czso.cz. Míra nezaměstnanosti mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,4 %, míra nezaměstnanosti žen 3,4 %. Míra ekonomické aktivity 15–64letých (podíl ekonomicky aktivních k populaci v této věkové skupině) očištěná od sezónních vlivů dosáhla 76,2 % a proti srpnu 2016 se zvýšila o 1,1 procentního bodu.

Témata:  ekonomika HDP ČR nezaměstnanost

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy