reklama

Snahy o samostatnost nejsou podle Zemana v současné době jen věcí Katalánska. "My tady teď můžeme sledovat jakousi postupnou a začínající regionalizaci Evropy. To není jen Katalánsko. To je Skotsko, které se hlásí po vystoupení Británie z Evropské unie k opakování referenda a je velmi pravděpodobné, že tentokrát Skotsko bude chtít vystoupit z Británie a vstoupit do EU. Ale je to také Padánie. Tam vzniklo poměrně silné chcete-li separatistické nebo autonomní hnutí," uvedl Zeman.

Za vlastní divokou hypotézu potom označil možné separatistické tendence v Německu. "Kdybych aplikoval toto měřítko na SRN, tak kdo by se měl jako první odtrhnout? Inu Svobodný stát Bavorsko. Já samozřejmě vůbec neříkám, že se to stane, chraň Bůh. Ale chtěl bych připomenout, že těsně po první světové válce by připraven projekt obnovy bavorského království pod dynastií Wittselbachů. A kdyby se tento projekt realizoval, možná že Adolf Hitler měl o něco těžší cestu k moci," dodal prezident.

V neděli bylo při tvrdých zásazích španělské policie proti stoupencům katalánské nezávislosti zraněno téměř 900 demonstrantů. K těmto událostem se dnes prezident Zeman nevyjádřil.