Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O osudu bratrů Michalákovýchse rozhodne ještě tento měsíc

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - O dalším osudu bratrů Michalákových by norský soud mohl rozhodovat ještě v květnu. Měl by začít řešit odvolání matky Evy Michalákové proti rozhodnutí norských úřadů o jejím zbavení rodičovských práv a adopci mladšího syna. Michaláková a její norské advokátky se nyní připravují na řízení. ČTK to dnes řekla česká právnička Dora Boková. Odvolací soud se měl původně konat už v únoru, nepodařilo se ale zajistit tlumočníky. Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny před pěti lety.

"Zatím nevíme o tom, že by nastaly nějaké změny v termínu řízení. Probíhá příprava," uvedla Boková. Podotkla, že rozhodnutí se rodina na konci jednání v soudní síni nedozví. Bude muset počkat až na doručení písemného rozsudku.

Dnes desetiletý Denis a osmiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, norské úřady loni na podzim rozhodly o jejím zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Otci rodičovská práva ponechaly. Také on se ale odvolává proti rozhodnutí o adopci. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Při soudním jednání Michalákovou podpoří český stát. Soudu poslal své stanovisko, využívá takzvaného písemného podání ve veřejném zájmu. Poukazuje na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Další výhrada má směřovat proti tomu, že se matka nemohla vídat se syny, i když o to stála.

Podle Bokové matka viděla mladšího syna naposledy loni v srpnu. Se starším se nepotkala už delší dobu, podle norských úřadů o to chlapec nestál. O setkání s vnuky žádal neúspěšně v poslední době i dědeček. Nyní to zkusil znovu. "Na předchozí žádosti dostal odpověď, že soudní řízení představuje pro děti stres, takže je úřady nechtějí dál zatěžovat," uvedla Boková.

Výbor podporovatelů rodiny také tvrdí, že norské úřady nyní před soudním řízením "odmítly prověřovat" podmínky Michalákové a připravené prostředí pro návrat hochů. Matku prý nekontaktovaly.

Do kauzy se zapojili někteří čeští ministři, premiér či šéf Sněmovny. Jednali se svými protějšky. Česko poslalo Norsku diplomatické nóty. Prezident Miloš Zeman se chystá předložit návrh mezistátní smlouvy o spolupráci při řešení případů odebírání dětí.

Norské velvyslanectví a norské úřady se ke kauze nevyjadřují. Norská ambasáda už dřív na svém webu napsala, že média nemusí představovat věc "na základě všech relevantních informací" a norské instituce kvůli povinnosti mlčenlivosti nemohou "reagovat na nesprávná tvrzení". Podle některých ochránců dětských práv se upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů. Podle některých médií a expertů není možné si na případ udělat jasný názor jen podle stanoviska jedné strany.

Témata:  Eva Michaláková Norsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy